En ook dit jaar voelen we behoefte enige tekstuele toelichting te geven over het wederom roerige jaar 2014. De maanden september/oktober en december zullen we niet licht vergeten.

Micc! Beheer BV staat als holding aan het hoofd van een detailhandelsonderneming in dames- en herenkleding. Zij werkt uitsluitend in de vorm van franchising. De groep opereert monobrandstore winkels van de merken Esprit en Mexx.

De eerste twee maanden in 2014 gingen we voorspoedig van start door een wel bijzonder zachte winter. Maart was minder, maar het eerste kwartaal kon worden afgesloten met een +6% oud/oud vergelijking. De eind vorig jaar geopende winkels in Tiel en Oosterhout, leidde tot een meeromzet van 25% voor de groep ten opzichte van het jaar voordien. De overheadkosten kon gelukkig door een ruimer volume worden gedragen.

Met geruststelling zagen we het tweede kwartaal tegemoet. Bergen op Zoom werd geopend in april, Russische beren roerden zich in de Oekraïne en de maand juni verregende volledig. Het eerste halfjaar kon afgesloten worden met oud/oud-cijfers van slechts -2% omzet doch +2%-punt meer bruto marge. We waren nog steeds niet ontevreden. Met een gerust hard konden we welverdiend even vakantieverlof nemen.

Juli kwakkelde, augustus presteerde overeenkomstig begroting en Waalwijk werd geopend. So far, so good. Vanaf begin september volgde een ongekend hete nazomer tot medio oktober. Juist de maanden waarin retailers een groot deel van hun jaarresultaat moeten behalen. September kostte ons 21% begrote omzet, oktober 13%, beide maanden samen verloren we 250.000 Euro verwachte omzet en 140.000 Euro (netto) winst. Het spreekt dat november een prijsonrustige maand is geweest bij iedereen. Tot en met de 11e maand van het boekjaar hadden we door september en oktober nog slechts 1/3 (53.000 Euro) van onze geprognosticeerde netto winst gerealiseerd. We hadden al zwaar averij opgelopen. Alle hoop was gevestigd op een goede maand december. Een netto winst van 83.000 Euro stond voor de maand begroot. We konden nog redelijk het jaar afsluiten. …….. Dachten we, ……… 1 december.

Buiten de waard gerekend. Ook december was zwaar weer. Weer 20% minder omzet dan verwacht (143.000 Euro ofwel 76.000 Euro bruto winst).  Ons beetje resterende netto winst te behalen uit operationele exploitatie smolt als sneeuw voor de zon op de valreep van het jaar. 2014 leek wel een voetbalwedstrijd tegen het Duitse nationale team; in de laatste minuten kan nog verloren worden.

In december geen verwijt aan het weerbeeld, hooguit wat hevige sneeuwval in Brabant op de drie belangrijkste dagen en het wezelgedrag van de Roermondse burgervader die op de belangrijkste omzetdagen de winkels in Roermond voor wat asbestgeurtjes en dwarrelde deeltjes drie dagen verplicht hun deuren te sluiten. Wat we uit onze directe omgeving opmerkten was een toenemende en voortgaande groei van internet (30% meer omzet in december 2014 werd hier en daar door het journaille geroepen, wat vorig jaar nog 20% was in december). Koopt de consument enkel nog op internet, koopt hij enkel nog afgeprijsde producten of wil de consument helemaal geen kleding meer? De Nederlandse vrouw is de meest casual geklede van Europa. Slechts Primark en Marktplaats zijn blijkbaar nog slechts interessant, de rest van het gezinsbudget gaat op aan uitgaven aan korte vakanties, zorg en mobiele communicatie. Het belangrijkste zoekwoord bij internetsite Marktplaats.nl blijkt het woord ‘gratis’ te zijn. We kunnen best veel, maar gratis kleding aanbieden lukt ons (nog) niet. Wat de oorzaak was is nog steeds onduidelijk.

Daags voor Sint Nicolaas in 2014 kregen we bovendien een ‘plesant’ cadeau in onze schoen van onze franchisegever Mexx. Op 4 december in de namiddag vernamen we van nieuwswebsites dat Mexx wereldwijd ’s middags faillissement had aangevraagd. Onaangekondigd, niet door onze franchisegever geïnformeerd werden we met dit nieuws geconfronteerd. Onze drie Mexx winkels, waarvan Heerlen in maart werd overgenomen en Sittard in augustus volledig was gerenoveerd, kwamen volstrekt onverwacht in uitzonderlijk zwaar weer. Op oudjaarsavond was nog steeds niet bekend of en wie een doorstart zou maken en of we de winkels geopend konden houden. De winkels werden niet meer voorzien van goederen. Op alle Mexx magazijnen hadden curatoren en banken beslag laten leggen. We hebben het volgehouden tot de laatste dag van januari waarna de winkels werden gesloten en uiteindelijk medio februari 2015 het faillissement van onze drie operationele Mexx vennootschappen werd aangevraagd. Door goede stuurmanskunst konden we de kasstroomgevolgen redelijk beheersen. Onrust, extra kosten en een lagere marge wegens liquidatieverkoop konden we niet voorkomen. De boekhoudkundige gevolgen zijn verwerkt in onderhavige jaarrekening zodat we in 2015 met een ‘schone lei’ kunnen uitvaren.

Wordt ongetwijfeld volgend jaar vervolgd. Tot dan.

Sittard-Geleen, juni 2015

 

 

………………………….

Kasku BV, bestuurder

vertegenwoordigd door P.M.J. Horn

 

 

………………………….

Outlook Holding BV, bestuurder

vertegenwoordigd door M.J.L. Schmeitz